Ritthem, de blaadjes beginnen langzaam te vallen en de wind trekt aan, we kunnen de gehaktballen van Ruud alweer bijna ruiken. Maar niet voordat we de laatste ontberingen hebben doorstaan in de vorm van de laatste seniorenwedstrijden vandaag.  Voor Atlas 2 op voorhand een leuk vooruitzicht, voor Atlas 1 en 3 een weerzien met een tegenstander waarbij er een flinke oor wassing geweest was in de heenwedstrijd, dus tijd voor revanche was wel nodig.
Atlas B kan vandaag kampioen worden in een echte “do ore die” wedstrijd tegen BKC B. De winnaar is kampioen. Helaas heeft BKC niet voldoende spelers en gaat deze wedstrijd niet door. Komende woensdagavond wordt deze wedstrijd om 19:15 ingehaald, u kunt onze jeugd dan naar de overwinning schreeuwen.
Atlas 2 dan maar, ik aanschouw een onverwachts spannende pot waarbij Atlas aan het langste eind trekt met 21-20. Iedereen is nu opgewarmd en het publiek is in grote getalen aangekomen om voor het hoofdgerecht te gaan. Atlas 1 – Fortis 1. De heenwedstrijd was 22-8 en om niet te degraderen uit de 1e klasse is er eigenlijk een beter onderling resultaat nodig voor Atlas. Dit lijkt op voorhand een lastige klus maar je weet niet hoe de vorm van de dag is natuurlijk, er zijn gekkere dingen gebeurd in het hedendaagse korfbal.
Al lijkt dit na 10 minuten niet te gebeuren, een troosteloze 0-4 is de tussenstand. Beide teams zijn verdedigend erg goed en het is nog niet een super scorende wedstrijd. Atlas knokt zich wel terug  van 2-6 naar 6-6. Het publiek veert toch even op en we verheugen ons op misschien wel een stunt-je tegen de buren. Het zal de degradatie niet tegen houden, maar wel zoet smaken. Maar helaas Fortis vind wat schotkracht terug en Atlas ontbeerd het. 6-12 is de eindstand.

Jos broeke verwoord dit zo

Een derby met een lange ‘derde helft’

Het KNKV heeft het veldseizoen voor het eerst opgedeeld in een aparte najaars- en een voorjaarscompetitie. In plaats van veertien wedstrijden op het veld in één poule van acht teams speelt iedereen er nu twaalf in twee verschillende poules van vier ploegen.
Het idee is dat de kalender minder vol is en de clubs meer aandacht kunnen geven in de belangrijkere zaalcompetitie. Het is geen geheim dat de grote verenigingen, veelal met een eigen hal, niet echt warm lopen voor de veldcompetitie, voor de grote meerderheid van de clubs ligt dit anders. De andere opzet van de competitie op het veld leidde er toe dat sommige teams bij promotie een klasse oversloegen.
Fortis eindige in het seizoen 2022-2023 in het rechterrijtje en bleef in de eerste klasse, Atlas eindigde als derde en promoveerde naar de eerste klasse. Een team dat als eerste eindigde ging van de eerste klasse rechtstreeks naar de overgangsklasse, evenals de twee beste nummers twee.
Al met al speelden Fortis en Atlas nu in één poule, wat niet eerder is gebeurd, Atlas pendelde de laatste 25 jaar tussen de vierde en de tweede klasse, Fortis speelde in de eerste, in de overgangsklasse en in het seizoen 2004-2005 zelfs in de hoofdklasse.

Op deze laatste speeldag is Tjoba met 10 punten al gepromoveerd naar de hoofdklasse, Fortis en Juliana staan op vier punten, Atlas heeft twee punten. Kan de ploeg uit Ritthem nog voor verrassing zorgen?
Tim Crucq opent de score in de eerste minuut met een zuiver schot. Milo van der Meulen (korte kans) en tweemaal Giorgi Papunashvili (met een schot) zetten Fortis in de zesde minuut op een 4-0 voorsprong. Met een afstandsschot en een doorloopbal kan Atlas via Thomas Mesu iets terugdoen. Met een schot van Gio en een vrije bal van Noor Wisse gaan we rusten bij een stand van 2-6.

Na de pauze is het Jesse Schrik die van afstand raak schiet. Even later benut hij een korte kans. Fenna Wondergem scoort het aansluitende doelpunt. Op het terras waar zich voornamelijk Atlas-publiek bevindt neemt het enthousiasme merkbaar toe. Het wordt in 36e minuut via een korte kans van Tim Dybala 6-6. Gaat Atlas voor een stuntje zorgen?
Met een vrije bal van Floor de Meij neemt Fortis in minuut 44 weer de leiding. En in het restende kwartier vallen nog eens vijf doelpunten, twee van Floor, een korte kans van Niels de Rijke en twee schoten van Rowan Cannoo. Atlas kan in 24 minuten de korf niet meer vinden.
Het is vandaag oktoberfest bij Atlas:
Het Oktoberfest is een jaarlijks volksfeest in München. Het geldt als het grootste bierfestival/volksfeest ter wereld. Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden.
En direct na de wedstrijd die Atlas weer terug verwees naar de tweede klasse, barst het feest los in de tent en in het clubgebouw. Veel heren hebben de ‘lederhose’ aangetrokken en de vrouwen de dirndl. Dat laatste moest ik even opzoeken, maar het zijn van die fraaie Tiroler jurken waarvan er heel wat te bewonderen vielen. Natuurlijk was er naast bier ook braadworst, al dan niet met zuurkool of een portie saté. De muziek werd verzorgd door de band Woodstock. Het was een drukke boel in het clubgebouw, veel spelers en ouders van spelers van Fortis vierden het feestje mee. De fusten bier raakten leeg, zodat we moesten overschakelen op flesjes. Toen de band stopte werd er een paar uur Nederlandstalige muziek gedraaid.
Tegen twaalf uur lichten de korven aan het plafond op, het clubgbouw liep langzaam leeg.
Nu rest nog het opruimen van de restanten van het feestje en een dweil over de vloer waar menigeen aan dreigde vast te plakken. De meesten gingen op de fiets weer op huis aan, tijdens de zaalcompetitie zullen wat verder moeten reizen. Zo speelt Fortis o.a. in Geldermalsen en Voorthuizen. Opmerkelijk: Fortis 2, 3 en 4 spelen in de reserve tweede klasse. Voor Atlas staan uitwedstrijden in o.a. Rotterdam en Giessen op het programma.

Scores Fortis: Gio en Floor 3, Rowan 2, Tim, Milo, Niels  en Noor 1     

Scores Atlas: Thomas en Jesse 2, Fenna en Tim 1

 

Atlas 3 dan maar. U als trouwe volger weet misschien wel wat de vorige uitslag was tegen Zaamslag 2. Maar in de voorbeschouwing worden er 3 factoren ( thuiswedstrijd, onderschatting, mindere tegenstander) genoemd die van invloed zijn. Als echte opportunist sluit ik af dat we vandaag gaan stunten en met 14-13 gaan winnen.  Hierbij is de wens wel eens de vader van de gedachte natuurlijk, maar we gaan er vol voor. De overgebleven fans van zowel Fortis al Atlas willen toch ook wat vermaak zien natuurlijk.
Met vandaag Rob terug in de basis geflankeerd door Davey, Ellen en Jolien gingen we er tegenaan. Het was aan Marcel, Mitch, Diane en Mandy om de goals tegen te houden.  De wedstrijd begint rustig maar we weten al snel dit gaat vandaag geen 18-0 worden. Het is Rob die ons de 1e goal geeft via de strafworpstip. En even later ook de 2e via een mooi schot. Helaas had zaamslag hiertussen wel 4 keer gescoord.  De goals vallen nog niet als rijpe appelen en aan beide kansen worden er wat wegtrekballen en omdraai kansen gemist. De spanning is er wel en daar gaat het natuurlijk ook om. Het is Diane die voor een 4-3 ruststand zorgt.

Inmiddels is Rosalie aangekomen van haar werk en die mag vlak na rust Mandy vervangen, en even later is het Leinko die Davey aflost. Via een mooie bal van Marcel komen we gelijk en dan kijken we elkaar toch even aan, zit er echt een grote stunt in?? Goals van Diane en Rosalie brengen ons zelfs op een 6-5 voorsprong, maar deze is al snel verdwenen en dan is er een lange spannende slotfase. Zaamslag probeert tactisch te wisselen met de heren door de scherpe heer in de aanval te posteren, maar Mitch heeft deze goed in de smiezen en hij scoor niet meer. In de laatste seconden wordt een bal van Zaamslag afgefloten vanwege verdedigd en zodoende blijft de stand op de borden staan.

Van 18-0 naar 6-6. Dit is ook even de verklaring van de titel, mocht u uw scherpte even verloren hebben. Dit is een mooie opsteker voor de zaal, al zal het met alle leuke “blessures” verder op in de vereniging lastig worden om altijd weer aan de personele bezetting te voldoen. De tegenstand is ieder geval voor 50% hetzelfde, aangevuld met Seolto 3 ONDO 3 en de “burenruzie” met Fortis 5. Klinkt als lekker vaak op het fietsje ieder geval. We hopen u vanaf 11 november weer vaak te vermaken!!

 

Scores Atlas Rob 2, Marcel, Rosalie, Jolien en Diane 1