Aangezien we geen wekelijkse verslagjes hebben geschreven dit seizoen, hier dan een beknopte samenvatting van de belevenissen van Atlas 1 gedurende de eerste helft van het veldseizoen 2021-2022.

Nadat in verband met corona ongeveer het hele vorige seizoen niet kon doorgaan was de ploegenindeling min of meer hetzelfde als vorig jaar. De degens dienden gekruist te worden met DES uit Delft, Keep-Fit ’70 uit Roosendaal, ACKC uit Almkerk, Vriendenschaar uit Bodegraven, Korbatjo uit Oud-Beijerland, Erasmus uit Rotterdam en TOGO uit Goes. Op papier geen eenvoudige poule, en bijna vanzelfsprekend was (is?) lijfsbehoud het doel voor deze competitie.

Verder weinig wijzigingen, enige verschil dit jaar is dat Benjamin de rol van trainer/coach op zich heeft genomen. De basis 8 bestond dus uit Niek, Thomas, Mathijs, Tim, Evi, Karlijn, Fenna en Irina.

DES – Atlas 21-8

Na een voorbereiding met oefenpotjes tegen Fortis 3, TOP 3 en Seolto 1 mocht Atlas aftrappen met een uitwedstrijd tegen DES. Een paar jaar geleden mochten we ook aantreden tegen deze ploeg, toen maakte Atlas in de uitwedstrijd geen schijn van kans. Na een moeizame rit kwam Atlas loom uit de auto gerold, dit bleek ook wel tijdens de wedstrijd. Ook nu was Atlas nergens te bekennen tegen de Delftenaren, die meteen lieten zien dat ze bovenin zullen gaan meedraaien. DES was een stuk beter, maar Atlas maakte ook gewoon een erg slechte beurt en werd op alle fronten afgetroefd. De uitslag van 21-8 was niet eens geflatteerd.

Atlas – Erasmus 15-15

De eerste thuiswedstrijd sinds een jaar zonder competitie mocht Atlas aantreden tegen de studenten uit Rotterdam. Een bekende ploeg die we de afgelopen jaren al vaker zijn tegengekomen en een ploeg die mede dankzij het grote lengteoverwicht Atlas totaal niet ligt. Ook vandaag had Atlas het moeilijk, maar moest het wat goedmaken na de zeperd van de week ervoor. Atlas bleef goed in het spoor en met nog 5 minuten te spelen was er zelfs een 14-13 voorsprong. Helaas stonden de schutters aan de kant van de Rotterdammers toen op en namen een 14-15 voorsprong. Gelukkig werd in de laatste minuut de gelijkmaker nog binnengeschoten en was het 1e (verdiende) punt een feit.

TOGO – Atlas 27-22

In de 3e wedstrijd van het seizoen treft Atlas de enige andere Zeeuwse ploeg in de poule, genaamd TOGO. Wederom een ploeg die Atlas om onduidelijke redenen niet goed ligt. Vaak zijn de wedstrijden tegen de Goesenaren spannend, maar ook vaak trekt Atlas aan het kortste eind. Zo ook deze keer, waarbij TOGO steeds een voorsprong van 4 punten nam en constant consolideerde. Atlas speelde niet slecht, wist ook zeer regelmatig te scoren, maar TOGO was ontketend en schoot ballen van alle hoeken en standen binnen. Restte ons niks anders dan de tegenstander te feliciteren, hier was niet veel aan te doen.

Korbatjo – Atlas 12-20

Dan moest de eerste overwinning maar binnengehaald worden op het gras in Oud-Beijerland. De week voordien werd al verontrustend naar het weerbericht gekeken, de vooruitzichten waren niet best en het zou ongetwijfeld een glijpartij en modderbende worden. Voordeel voor Atlas was wel dat Korbatjo hun geblesseerde aanvoerder moesten missen. Mede hierdoor speelde Atlas vanaf het begin een (verrassend makkelijke) gewonnen partij. Met name Niek was scherp in de 1e helft en zo nam Atlas steeds meer afstand van de thuisploeg die halverwege de 2e helft de handdoek in de ring gooide. Nog steeds regende het redelijk door, maar in dit geval kon het Atlas niet veel schelen, de 1e overwinning was binnen en erg belangrijk met het oog op lijfsbehoud.

Atlas – ACKC 25-24

Nog een mooiere stap omhoog zou een overwinning tegen directe concurrent ACKC zijn. Dit is dan juist weer een ploeg die Atlas beter ligt, en ondanks dat dit vaak spannende potjes zijn zit Atlas hier vaak wel aan de goede kant van de score. Zo ook vandaag, maar hier leek het 50 minuten lang niet op. ACKC speelde fris en goed, wisten veel kansen om te zetten in goals en Atlas moest steeds in de achtervolging. Halverwege de 2e helft stond het 14-20, en weinig mensen hadden vertrouwen in een goede afloop. Waar in het verleden op zulke momenten de kopjes weleens wilden gaan hangen, blijkt Atlas hiervan geleerd te hebben en bleven we vechten voor een resultaat of in ieder geval een dragelijke uitslag. Langzaam maar zeker kwam Atlas dichterbij en in de dying seconds werd er zelfs nog een overwinning uit het vuur gesleept. Een super wedstrijd met 2 ploegen die wilden korfballen en waar alles in zat!

Keep Fit ’70 – Atlas 13-15

Nu Atlas in de winning mood was, was het zaak om deze door te trekken tegen (op dat moment) rode lantaarn Keep Fit. Ook een lastige ploeg waarbij Atlas wel vaak wint, maar gedurende de wedstrijd nooit echt afstand kan nemen. Vandaag moesten we het wel stellen zonder Mathijs en Evi, zijn werden (uitstekend) vervangen door Lenn en Celine. De 1e helft was duidelijk voor Atlas, maar na de rust bakten we er niet veel meer van en moesten we lijdzaam toezien hoe Keep Fit naderde en zelfs een voorsprong nam. Gelukkig had de thuisploeg buiten de inmiddels bekende laatste 10 goede minuten van Atlas gerekend en met 4 goals op rij konden we toch de volle buit binnen halen. Wederom een lastig potje, maar weer prima geknokt en de overwinning binnengehaald.

Atlas – Vriendenschaar 14-24

De verhoudingen binnen de competitie zijn nu min of meer wel duidelijk, en deze verhoudingen leerden ons dat Atlas in de laatste 2 wedstrijden voor het zaalseizoen weinig illusie voor punten kon maken. Vriendenschaar is voor Atlas ook een angstgegner, alhoewel we vorig jaar erg dichtbij een zege waren. De blessuregolf aan de kant van de ploeg uit Bodegraven was over en samen met wat versterkingen is het gewoon een titelkandidaat. Dit lieten ze ook zeker zien op het Ritthemse kunstgras. De openingsfase was nog voor Atlas met een 5-3 voorsprong, maar de bezoekers stelden nog voor de rust orde op zaken. De 2e helft was een formaliteit. Atlas probeerde het wel, maar de afronding was niet goed genoeg en Vriendenschaar had dit goed op orde. Qua spel was 10 punten verschil misschien iets te veel, maar de nederlaag was zonder meer terecht.

Atlas – DES 15-15

Nu we tegen alle tegenstanders gespeeld hebben kan er een mooie balans worden opgemaakt halverwege de competitie. 7 punten uit 7 duels is zeker niet slecht en een prima plaats in de middenmoot. De eerste wedstrijd van de terugronde werd nog voor de zaal gespeeld tegen het inmiddels bekende DES. Hier werden wederom weinig illusies gemaakt, doel voor deze wedstrijd was om het beter te doen dan vorige keer (laag inzetten, dat was namelijk niet zo moeilijk). Het was hondenweer en DES had ook hun aanvoerder buiten de basis gelaten, dit zou in theorie in het voordeel moeten zijn van de mindere ploeg. Dit bleek gelukkig voor Atlas ook in de praktijk zo. DES had het lastig en ondanks dat zij veel kansen creëerden was hun afronding niet heel goed. Hierdoor kon Atlas steeds in het spoor blijven en met de rust was het pas 7-9. 2e helft zo doorgaan en kijken waar het welbekende schip strand. De wedstrijd werd niet beter, maar wel spannender omdat Atlas meer grip op DES leek te krijgen. Inmiddels was het stuivertje wisselen en in de laatste 2 minuten wist Karlijn ons zelfs op een 15-14 voorsprong te schieten. Een stunt was sowieso in de maak, maar zouden het 1 of 2 punten worden? Het bleek 1 punt te worden toen de schutter uit Delft zijn werk deed en nog gelijkmaakte. Een verrassend, maar zeer welkom puntje voor Atlas, kan nog belangrijk zijn aan het einde van het seizoen!

Al met al een goed einde van een prima 1e helft veldseizoen, iedereen is min of meer fit gebleven en er zijn veel leuke en spannende wedstrijden gespeeld. Met een beetje mazzel hadden we zelfs wat meer punten kunnen hebben, maar het dubbeltje kon ook een paar keer makkelijk de andere kant op vallen. Atlas staat nu op de 4e plaats in een soort niemandsland, met 3 punten achterstand op de nummer 3 en 3 punten voorsprong op de nummer 5. DES, Vriendenschaar en Erasmus zullen om de titel gaan strijden, de overige 5 ploegen zullen degradatie willen vermijden. Atlas staat er het beste voor van deze ploegen, hopelijk kunnen we dit na de zaal doorzetten.

In de zaal mag Atlas (mede door het afbreken van de zaalcompetitie 2019-2020) een niveau lager aantreden. In deze poule veel Zeeuwse ploegen (Seolto, KVK, Stormvogels, Blauw Wit) aangevuld met oude bekenden Scheldevogels, Ventura Sport en DSO. De verwachting is dat Atlas hier wel bovenin zal gaan meedraaien, maar in deze wedstrijden zal weer wat anders gevraagd worden dan wat we gewend waren de afgelopen jaren. Laten we in ieder geval hopen dat de competitie gespeeld kan worden en dat nieuwe coronamaatregelen geen roet in het eten zullen gooien!