Sinds juli jl. hangt er een AED aan het clubgebouw in Ritthem. We hopen natuurlijk dat we de AED nooit hoeven te gebruiken, maar weet dat in geval van nood deze hier te vinden is.

Wat is een AED?
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Bij Atlas kun je deze vinden links van de kantine ingang. Wij hebben het merk Aivia aangeschaft.

Wat doet een AED?
Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

Hoe bedien je een AED?
Een AED bevat 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer moet plakken. Als dat gebeurd is analyseert de AED het hartritme en je krijgt precies te horen wat je moet doen: doorgaan met reanimeren of op de knop drukken om een schok toe te dienen.

De AED geeft geen schokopdracht als het hart echt stil staat of als iemand bewusteloos is,
maar het hart goed functioneert.

Wie mag een AED bedienen?
Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren.

Welke stappen moet ik nemen bij een “hartstilstand”?

  1. Gebruik van de AED Indien u getuige bent van een ongeval waarbij een defibrillator noodzakelijk is.
  2. Bel de hulpdiensten. Praat luid en duidelijk, beschrijf de situatie en vermeld de plaats van het incident.
  3. Open de kap van de AED door eraan te trekken. Het visuele alert wordt gegeven door middel van de rode knipperende leds.
  4. Pak de defibrillator vast
  5. Ga naar het slachtoffer toe.
  6. Doe de defibrillator aan.
  7. Volg de instructies van de defibrillator op
  8. De AED begeleidt u tijdens een reanimatie niet alleen door gesproken instructies, maar ook door zogeheten reanimatiefeedback.

Dit korte filmpje van het Rode Kruis geeft ook weer hoe je moet reanimeren met een AED: https://youtu.be/Qj2TjF0yZIs.