Ritthem- Zaterdag 5 september. We mogen weer, volgens mij is elke korfballer vandaag opgestaan met deze gedachte. Na een pauze van 6 maanden mogen we vanaf vandaag eindelijk weer korfballen. KVK 3 is vandaag de tegenstander. Eentje die we al lang niet gehad hebben, dus hoe goed ze zijn of waar we staan weet niemand. Maar goed, nog even terugblikken lijkt me wel op zijn plaats. Want er is nogal iets veranderd in de wereld, dat zal u met mij eens zijn. 1,5 meter afstand houden, mondkapjes. Overal andere regels, geen evenementen. Afijn ik kan nog wel even zo doorgaan. Veel negatieve aspecten. Kunnen we ook wat positiefs trekken uit de coronacrisis?? Nou een klein puntje dan. Doordat de veldcompetitie als niet gespeeld is beschouwd is Atlas 1 niet gedegradeerd op het veld. Atlas 2 was al veilig, maar ook die zijn niet gedegradeerd, met de kwaliteitsimpulsen die er deze zomer gekomen zijn lijkt dit het niveau waar beide teams thuis horen op papier. Maar de praktijk moet dit uiteraard nog uitwijzen.

Gebeurde er nog meer. Ja, iets wat Atlas en het dorp Ritthem harder raakte dan de corona crisis. Het plots overlijden van Johnny, jarenlang gestreden op het korfbalveld, nu een maand gestreden tegen een tumor, een strijd die hij niet kon winnen. 26 jaar mocht hij slechts worden. Op dat moment staat de wereld even stil en besef je dat je misschien wel vaker moet genieten van kleine momenten in het leven. Korfbal is dan iets om maar van te gaan genieten.  Een vol programma en lekker weer. We gaan er tegenaan. Om 12:20 komen we aan op het korfbalveld waar we ons voor gaan bereiden op KVK. Vandaag voor het eerst met Jolien in de basis.  Met haar zwager in het andere vak en schoonvader als scheidsrechter is er steun genoeg, kijken of in de wedstrijd ze zich staande houdt.

Om 13:15 fluit Harry in en ziet hij in de aanval eerder genoemde Jolien met Feline, Andre en Leinko acteren.  In de verdediging is het aan Ellen W, Emmy, Lucas en Laurens om de goals tegen te houden. Een redelijke metamorfose t.o.v vorig seizoen. Ellen W en Andre erbij kunnen met hun ervaring en goals het verschil nog wel eens gaan maken in wedstrijden die we vorig jaar verloren daar ben ik zeker van. Andre beschikt ook over longen als een paart en is fanatiek bij het uitverdedigen. Dit werkt al snel en op de counter is het Feline die de 1-0 op het bord schiet. KVK, ook uitgerust met de combinatie ervaring en jonge spelers, maakt al snel de 1-1. In het andere vak zien we goede aanvallen, ellen geef wat diagonale ballen waardoor het spel openbreekt en er mooie schotkansen komen. Deze word door Ellen zelf dan ook benut met de 2-2 ( kvk had nog gescoord voor de oplettende lezer). Het andere aanvalsvak had het moeilijker met het zakken van KVK. Kansen waren te over, maar Leinko had in de coronatijd ook zn scherpte daar maar gelaten, waardoor KVK eigenlijk lang de controle bleef houden gedurende de eerste helft. Atlas scoorde wel goed mee, mede doordat Emmy 2 stippen benutte. Uiteraard was dit niet zonder enige converse, want ja hoe is de nieuwe stippenregel nu ook alweer?? De aanvaller die vrij staat moet de stip nemen, en niet degene waar de overtreding op plaatsvind. Maar goed de stip ging erin, dus Laurens zal hier niet teleurgesteld over zijn. De eerste helft was een boeiend gevecht voor de supporters. En deze waren er nog redelijk wat. De banden tussen KVK en Atlas zijn recent naast het veld wat hechter aangehaald, dus dat zorgt voor meer publiek op het terras. Deze zien in de 1e helft Andre  en Lucas nog een mooie afstandsgoal maken. Maar KVK scoort er eentje meer. 6-7 de ruststand.

De 2e helft. We hebben meer kansen, maar scherpte is al jaren iets waar we niet echt om bekend staan. Joris komt Laurens vervangen. Laurens is nog op aan het bouwen na een slepende blessure en verklaarde later dat hij zijn tegenstander geheel had uitgeput. Nu was het aan Joris om hier iets mee te doen. Dit deed hij al snel want de 7-7 was een feit.  KVK kwam weer voor 8-7 maar dit maal was het Feline met een DLB die deze stand ongedaan maakte. De mooiste goal van de middag kwam op naam van Lucas, een soort geforceerde one hander knalde erin en zorgde ook direct voor de voorsprong. Soms komen mentale tikken ook aan. Kvk knokte nog wel terug, maar Atlas ging langzaam de overhand nemen. Joris ontbond zijn duivels nogmaals en er was een nieuwe voorsprong. Nu was het KVK dat toch weer voor kwam en viel er een nieuwe stip in het aanvalsvak. Feline het slachtoffer en die tekende voor haar 3e goal van de middag. Vanaf de stip had ze dit nog niet vaak in haar carrière gedaan, maar goed eens moet de eerste keer zijn. Aan het einde was het ineens Leinko die eindelijk wat schotpercentage mee ging pakken. Eerst een vrije bal en later een mooie goal achterkant korf zorgen ervoor dat KVK mentaal brak. Op 14-11 was het wel gedaan. De 14-12 en 14-13 vielen nog voor de statistieken, maar daar bleef het dan ook bij.

Gewonnen, de eerste wedstrijd van het seizoen. Dit proef natuurlijk naar meer. Onder de douche proberen Laurens en Leinko zich te herinneren wanneer dit voor het laats gebeurd is. Beiden kunnen ze dit niet dus dit zal wel even geweest zijn. Maar belangrijker nog het spel. Mooie aanvallen gezien en goede kansen gecreëerd. Ik wil graag over even vermelden dat Jolien vandaag 4 keer geschoten heeft, het is wachten op haar eerste goal lijkt me. Wie weet volgende week, dan wacht ons ONDO 5. Een ploeg met wat meer jonge honden, wie weet hoe scherp deze zijn. Eerst meer eens genieten, de vorige winst dateerde uit januari dit jaar, dus  dat is toch alweer een tijdje geleden.

Wanneer ik thuis op de bank plof weet ik dat Atlas 2 verloren heeft en Atlas 1 ondanks een goede pot ook het deksel op de neus krijg. Atlas 3 is het enige team van Atlas dat wint vandaag. Ik hoop niet voor de vereniging dat dit “het nieuwe normaal” wordt. Savonds begint wie is de mol, de tour is bezig, en ook het voetbal begint weer. Laten we hopen dat alles langzaam weer normaal wordt. Blijf gezond, maar blijf ook zeker genieten van de kleine dingen. Ik hoop u volgende week weer te spreken met meer punten.

Rest me nog de scores:

Joris en Feline 3, Emmy, Leinko, Lucas 2. Andre en Ellen 1