Zaterdag 25 mei, vandaag weer een zeer belangrijke ronde voor de senioren van Atlas. Voor Atlas 1 kan er een extra jaar 2e klasse worden vastgesteld, voor Atlas 2 liggen er promotiekansen en Atlas 3 had nog een katertje weg te spoelen. Maar goed, 6 punten, als je dat eens realistisch zou bekijken wordt dit toch wel heel lastig vandaag. Atlas 1 zou het moeten kunnen, Atlas 2 wordt al wat moeilijker, maar Atlas 3 heeft nog een 5-21 vers in het geheugen staan, dat zou wel een aardige stunt zijn als er dit maal wel punten gepakt worden. Maar goed, we beginnen gewoon weer op 0-0 en de bal is rond, alles is mogelijk.  De vertrektijd van Atlas is vandaag 10:00. Samen met Atlas F1 die naar Fortis moeten ( dat kan toch op de fiets zou je zeggen;)). Atlas F1 verloor helaas net met 6-4, maar speelde wel een goede wedstrijd.  Atlas D kreeg een grotere nederlaag te slikken tegen Swift ( 2-13) en Atlas F2 speelde een doelpuntrijke wedstrijd tegen Seolto F (10-10).

Iedereen was vandaag redelijk op tijd en goed gemutst vertrokken we richting Kloetinge. De regen was gestopt, het was niet koud dus dat is altijd lekker. Op het terrein van Blauw-wit aangekomen zien we een groot kunstgrasveld. Er liggen wel lijnen voor een klein maar geen putten helaas. Het is ook nog angstvallig stil en dicht. Kom je ook een keertje op tijd. Na ongeveer een kwartiertje komen de eerste mensen en kunnen we de kantine in voor een bakje koffie dan maar. Helaas geen pin dus het wordt wel even krauwen, maar samen kom je er wel.

Nou dan maar beetje warm worden en de koppies op scherp zetten op dit toch nog vroege tijdstip. Ik hoor u al denken, in het verslag van vorige week tegen Blauw-wit heb je een konijn aangekondigd met een grote rol. Dit was vandaag de wederhelft van Evi, Mathijs. Een jaartje afwezig geweest op de korfbalvelden maar tijdens het inschieten zaten schot 2 en 3 er al in. Het is duidelijk, hij is vandaag de grootste en krijgt de taak om de lange heer van Blauw-wit aan banden te leggen om zo dat vak geheel te ontregelen.  Naast hem Wessel, Diane en Sara.

In het andere vak is het aan Sivar, Leinko, Feline en Elmar. Via een gemakkelijke stip komt Blauw-wit op 1-0. In het aanvalsvak staat een jonge kleine heer die met veel fysiek geweld dit probeert te compenseren. Maar jeugdige overmoed wordt wel eens bestraft, dit maal met de 1-1. Dan de vakwissel, komt alles wat je in je hooft hebt nu uit? Het antwoord is al snel ja, Mathijs heeft zijn tegenstander onder de korf in zijn zak. En deze kan dus niet zakken en geen ballen onderscheppen. Ja wat nu.. Blauw wit weet het eigenlijk niet, en Atlas gaat erop klappen zoals dat dan heet. Diane kan blijven aanleggen en dan weet je wel, hij gaat er vanzelf in. (1-3). Na de vakwissel maakt blauw-wit de 3-2, maar Atlas laat zich niet van de wijs brengen en maakt de mooiste goal van de ochtend. Sivar ziet Leinko gluuren en half vrij staan, maar ja dan moet je de pass nog geven. Die was perfect door het hard van de verdediging, als die der dan ook nog ingaat dan is het helemaal compleet natuurlijk. 2-4. Hierna hetzelfde beeld in de aanval. Misschien wat voorspelbaar, maar het werkte. De doelpuntenmaker was dezelfde. Een strafworp en een goal van Blauw-wit hield de stand op 3-7. Vlak voor rust nog een mentaal tikkie via Mathijs die ook scorend meedeed.

3-8 rust, das even “a different cook” dan vorige week. Maar niet verslappen, dat is belangrijk. Blauw wit ging wat meer variëren in de aanval en dit pakte voor hen beter uit. Het eerste aanvalsvak scoorde niet meer, dus het was lastig om de druk erop te houden.  Langzaam komt Blauw-wit meer terug in het spel. Ze proberen in de verdediging het te ontregelen door een boomlange kerel negatief te laten achterhouden. Dit haalt gelukkig weinig uit, Atlas is geduldig en pakt wat goede kansen, maar maakt deze niet. Gelukkig is er Emmy, die in de rust is ingekomen voor Diane die 2 goals maakt en de druk erbij houdt. Maar blauw wit knokt terug. En dan komt het aan op overleven en blijven scoren. Inmiddels zijn er wat mensen van Fortis langs de kans gaan staan, en je moet de fans geven waar ze voor komen denkt Mathijs, goals dus. Op het juiste moment worden deze gemaakt en Atlas blijft aan de goede kant van de score. 12-13 tot de laatste minuut. Dan kruipen we door het oog van de naald met een situatie die met een VAR misschien wel een stip had opgeleverd. Die hebben we nu eenmaal niet, dus dan is het handwerk. De bal gaat nog een keer naar het aanvalsvak en dan fluit de scheidsrechter af.

Ja dan is er toch wat euforie, na de oorwassing van vorige week nu een overwinning. Iets wat blauw-wit toch niet aan had zien komen lijkt me. Goed er waren 4 andere mensen bij hen, dus wel wat verzwakking, maar het was toch een wereld van verschil met vorige week. Voor ons zelf was er een duidelijk strijdplan wat perfect uitpakte. En uiteraard speelde we weer collectief goed. Wessel die vandaag een zeer listige heer goed in bedwang had (hij zag maar met één oog, maar toch). De dames die weer goed in de ondersteuning waren en Sivar die laat zien dat je zonder training toch echt nog gemakkelijk meekan. De volgende wedstrijd is 12 juni 0m 19:15. helaas kan door alle blessures trekkertreks e.d de volgende wedstrijd niet op zaterdag doorgaan. Togo komt dan op bezoek en die zullen dan het kampioenschap willen binnenhalen. Aan ons de taak om dit tegen te houden.

Scores Atlas Mathijs en Diane 4, Leinko 3 en Emmy 2

Even wat smikkelen en dan door naar TOGO, heeft iedereen een auto? Hebben we de shirts? 2 vragen waar we even niet nadenken na een vermoeiende wedstrijd. Gelukkig is de afstand togo Blauw-wit niet echt ver en rijdt Leinko nog even terug. Elmar is bereid om even over Ritthem te rijden en zodoende lossen alle problemen zich op.

We komen bij TOGO direct aan met de sterren van Atlas 2. Die bij winst nog wel eens hele gekke dingen kunnen gaan doen in deze klasse. Promotie en kampioenschap is een kans. Overigens de 7e plek ook nog, maar dit geheel terzijde. Het loopt helaas 20 minuten uit waardoor alle planningen een beetje in de soep lopen. Ik zet me op het bankje en zie Atlas 2 goed spelen. Ook daar is een strijdplan keurig uitgedacht door coach Benjamin, maar mensen die niet in de basis staan kun je je niet op instellen natuurlijk;).  Atlas speelt vandaag in het zwart, immers TOGO is rood dus je moet je als uitploeg aanpassen.  Zo moeilijk is dat natuurlijk niet zeg ik dan maar met een knipoog. Atlas 2 is de gehele wedstrijd de bovenliggende partij en is erg gevarieerd met het aanvalsspel. In de 2e helft zien we 4 goaltjes binnendoor of na een splijtende pass. Michel concludeert dat het echt genieten is en hier ben ik het zeer mee eens. Een verdiende 13-17 overwinning prijkt dan ook op het electronische scorebord.

En dan ga je naar de stand kijken.. Bij Atlas 2 kan nog alles, met 3 teams op 15 punten en 3 teams op 13 punten. U weet ik hou wel van een scernario, maar hier ga ik me niet aan wagen.. Maar in theorie kan het zomaar zijn dat er aan het einde van de meet maarliefst 5! Teams bovenaan staan. Uiteraard kan dit er ook eentje zijn, laten we gewoon hopen dat dit Atlas is. Bij Winst op Swift pak je die op onderling resultaat. Ook tegen TOGO is het onderling resultaat beter, dus wanneer Juliana dan wint van TOGO is een puntje genoeg.  Ben ik er toch ingetrapt en heb ik één scenario verteld. Uiteindelijk is alles  nog mogelijk. Ook zelfs plek 7..

Uw steun is iedergeval hard nodig zaterdag om 14:30, de eerste stap naar misschien wel een kampioenschap. Swift 3 is de tegenstander.  Dan maar eens naar huis, inmiddels is het bijna 4 uur dus het was weer een mooie korfbaldag. Hoe die afgesloten wordt voor Atlas? Het is Tim ( jos was helaas afwezig) die het u verteld:

Voor Atlas 1 staat op deze doodgewone zaterdag één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen op het programma. De uitwedstrijd tegen mede degradatiekandidaat ADO uit ’s-Gravendeel is al sinds dit voorjaar omcirkeld als een wedstrijd waarin Atlas zich definitief veilig kan spelen. Vooraf waren de beste papieren gelukkig al voor ons, met 8 punten werd de 6e plaats bezet, terwijl ADO met 4 punten 7e stond. Een klein verlies vandaag met 2 doelpunten verschil of minder zou nog geen rampzalige gevolgen moeten hebben, dan zou bij een gelijk aantal punten Atlas nog steeds boven ADO eindigen. Een ruim verlies zou betekenen dat het voor Atlas nog 3 weken spannend zou worden en er zelf nog in de komende wedstrijden gewonnen zou moeten (of ADO moet geen punten meer pakken).

Enfin een erg belangrijke wedstrijd dus, welke voordien al met slecht nieuws begon. De wedstrijd van Atlas 2 bleek uit te lopen, waardoor de wissels niet voor het einde van de wedstrijd zouden arriveren. Hierdoor was het van te voren al duidelijk dat we het met deze acht spelers moesten doen. Voor de verandering begon het vak met Irina, Evi, Joris en Tim een keer in de verdediging, waardoor Fenna, Seran, Stephan en Niek als eerste ten aanval trokken. Dit ging eigenlijk van begin af aan al goed. Nadat scheidsrechter de Widt had ingefloten nam Atlas het initiatief, om dit de rest van de wedstrijd niet meer los te laten.

Vooral de eerste helft wist Atlas al het nodige verschil te maken. Verdedigend zat het goed dicht en werd de thuisploeg geforceerd om moeilijke kansen te pakken. Atlas kon iets meer herhalen en dit wierp direct vruchten af. Halverwege de eerste helft was de stand 3-6 en liep Atlas zelfs uit naar 3-8. Uiteraard moest er niet te makkelijk over worden gedacht, maar het ging voorlopig de goede kant op. Via scores aan beide kanten was de stand 4-10, waarna ADO vlak voor de rust 5-10 wist binnen te schieten.

Voorlopig ging alles van een leien dakje, maar we moesten niet vergeten dat we nog steeds zonder wissels zaten en dat er nog van alles kon gebeuren als ADO er een paar ballen inschoot. Dit leek de 2e helft ook te gebeuren nadat ADO het beste uit de kleedkamers kwam. Van de eerste 4 treffers na de pauze kwamen er 3 van de thuisploeg, waardoor de stand ineens 8-11 was. Gelukkig bleek dit de laatste stuiptrekking en maakte Atlas binnen no time een einde aan de ’s-Gravendeelse illusies. Aan de hand van uitblinker Niek, die aardig wat schoten onder hoge druk wist binnen te schieten, liep Atlas gestaag uit naar een 11-19 voorsprong. Hierna liet Atlas de touwtjes wat vieren waardoor ADO nog wat in het spoor kon blijven. Uiteindelijk was de eindstand een keurige 16-24 overwinning en zo verzekert Atlas zich van een 3e jaar op rij in 2e klasse, zowel in de zaal als op het veld. Gezien de vele blessures en afwezigheden die dit seizoen het team hebben geteisterd een prima prestatie.

De kaarten onderin deze klasse zijn nu geschud, Stormvogels en ADO dalen volgend jaar af. Bovenin heeft Rust Roest de beste papieren om met de titel aan de haal te gaan, zij wisten ternauwernood Tilburg te verslaan (21-22) en staan op pole position. Vitesse zit nog op het vinkentouw na een overwinning op WION (19-13) en de wedstrijd om des keizers baard werd een eenvoudige prooi voor DVS (29-13) tegen Stormvogels. Voor Atlas restten er nu 2 wedstrijden waarin vrijuit gekorfbald kan worden, te beginnen volgende week met een thuiswedstrijd tegen het Rotterdamse WION.

Scores: Tim 6, Niek 5, Fenna 4, Joris en Stephan 3, Seran, Evi en Irina 1.

Hierna lees ik dat ONDO kampioen geworden is en dat er een grote kans is dat het volgend jaar Tjoba 1- Atlas 1 wordt. Ook Swift zal zeker kampioen worden en voor TOP zijn er ook nog grote kansen. Het Zeeuwse korfbal staat er erg goed op, maar er kan nog vanalles mis gaan. Zo ook bij Atlas 2. Het is nu al uitkijken naar volgende week zaterdag.