Bowls


Het stoppen van de bowls groep

De Bowls groep heeft een ingrijpend besluit moeten nemen: “Met pijn in ons hart hebben wij besloten om per 31 december 2020 te stoppen met onze sport”.

De hoofdreden is dat we vanaf 2021 niet meer op de donderdagmorgen mogen spelen, omdat de scholen voor minstens een jaar gebruik gaan maken van sporthal “de belt” voor hun gymnastieklessen. Uiteindelijk bleek er voor ons nog een plekje gevonden te zijn op de dinsdagmiddag van 15:00-16:30 uur. Door verschillende factoren is het helaas niet haalbaar om op dit tijdstip met plezier te kunnen spelen.

Wij willen de vereniging heel hartelijk bedanken voor het fijn dat jullie het mogelijk gemaakt hebben om onze sport te blijven beoefen. Namens de Bowls groep wil ik u allen hartelijk bedanken  voor alle werkzaamheden die voor ons zijn verricht en niet te vergeten voor de gastvrijheid gedurende 6 jaren.

 

Bowls club “de Groene mat “ was vanaf  september 2014 onderdeel van KV Atlas. Wij zijn een groep ouderen van 70 tot 88 jaar die wekelijks in sporthal ”de Belt” onderlinge wedstrijdjes spelen. Bowls is een gemengde sport  voor dames en heren.

 

Wat is Bowls?

In Nederland zijn er geen professionals, maar In Engeland wel. Regelmatig  worden er kampioenschappen op de BBC uitgezonden. Wij spelen met  2- twee tallen op een mat van 30 meter lang en 4 meter breed met een soort  afgeplatte ballen (denk aan een plat kaasje)  waar een lichte en een zware zijde aanzit. Dat heeft als effect dat zo’n bal altijd naar de zware kant wil rollen  en omvallen.

We gooien een jack (dat is een klein wit balletje tussen de 20 en 25 meter vanaf het startpunt dat aangegeven staat op de mat  en proberen dan om de beurt  zo’n afgeplatte bal zo kort mogelijk bij de jack te rollen. Dat is niet zo gemakkelijk als dat het lijkt!

Aan beide zijden van de mat staat één speler van partij A en één  van partij  B, nadat  er om de beurt  4 ballen zijn gerold, wisselen de spelers van kant zodat we steeds  vanaf de ene kant naar de andere kant van de mat spelen.

Per beurt  (16 ballen ) wordt er gekeken van welke ploeg de meeste ballen bij de jack zijn komen te liggen. Die punten worden genoteerd op een schoolbord, zo weten we aan het eind van de ochtend welk tweetal het beste heeft gepresteerd. Het tweetal dat de meeste ballen het kortste bij de jack rolt mag weer beginnen.

Indien er sprake is van een wedstrijd wordt er vooraf bepaald hoeveel keer er opnieuw wordt gestart. Normaal spelen wij een uur  achter elkaar door, gaan gezellig koffie drinken, waarna  we nog een uur gaan spelen tegen een ander 2 –tal.

De tweetallen worden door lootjes trekken gevormd zodat er tweetallen spelen die niet op kwaliteit  worden geselecteerd, zo speelt iedereen de hele morgen met zijn/haar eigen maatje.